PowerShell, Microsoft’un geliştirmiş olduğu yeni komut satırıdır. PowerShell, Windows işletim sistemlerinin ilk günündnen beri vazgeçilmezi olan CMD (CoMmanD)  komut satırının yerini almaya hazırlanıyor. CMD nin aksine kendi komut kısayolları olan PowerShell aynı zamanda CMD komutlarının büyük bir bölümünüde kullanabilirsiniz.

PowerShell .NET ve CLR üzerine kurulmuşturi. PowerShell .NET nesnelerini kabul eder ve çalıştırır. Bu temel özellik sayesinde otomasyon için tamamen yeni araçlar ve yöntemler sunmaktadır.

Günümüz güncel Windows işletim sistemlerinde varsayılan olarak yüklü gelen PowerShell’e kısa yollarından yada Komut satırı üzerinden “powershell” komutu ile erişim sağlayabilirsiniz.

Komut satırı üzerinden erişim sağlamak için CMD çalıştırınız ve “powershell” komutunu yazıp enter tuşuna basınız.

 

Windows PowerShell’I tanıyalım

Varsayılan olarak Mavi arka plan üzerine beyaz yazı fontu ile gelen PowerShell’I özelleştirmeniz mümkündür.

PowerShell penceresi üst bölümünde bulunan durum çubuğunu sağ tıklayarak PowerShell “Properties” menüsüne erişim sağlayabilirsiniz.

“Properties” Menüsü üzerinden PowerShell’in font büyüklüğünü, rengini, arka plan rengini kişiselleştirebilirsiniz.

$PSVersionTable.PSVersion komutu ile kullanmış olduğunuz PowerShell’in version bilgisini öğrenebilirsiniz.

$PSVersionTable.PSVersion

PowerShell 6.0 geliştirilmesi ile Linux ve MacOS içinde PowerShell kullanımı sağlanmıştır. Günümüzde PowerShell 7.0  bir çok yeni özellik ile servis edilmiştir. İlerleyen bölümlerde bahsedeceğim bu yenilikler sayesinde Microsoft’un PowerShell’e ne kadar büyük bir önem verdiği görülmektedir.